تخصیص اعتبارات لازم در مورد پناهگاه و طرح گردشگری تفتان موجب رونق منطقه میشود
- شناسه خبر: 14605
- تاریخ و زمان ارسال: 14 اسفند 1391 ساعت 14:08
- بازدید : 31 بازدید
- نویسنده: نویسنده
به گزارش خبرنگار بلوچ پرس،چقدر زیبا خالق هستی در گوشه کویر،کوه نیمه فعال و یا شاید خاموش تفتان را آفریده است .زمانی که گرمای طاقت فرسا در تابستان در استان سیستان و بلوچستان حکمفرماست بهار تفتان آغاز و گلهای زیبای وحشی تازه از خواب زمستانی بیدار و شکوفه میکنند و انواع گیاهان دارویی و شفا بخش سوغاتی هستند برای آنهایی که با این گیاهان دارویی آشنا هستند.
گر چه صعود به قله های بلند اراده ای آهنین میخواهد ولی شاید نباشد روزی که مشتاقان و دوست داران این طبیعت زیبا از اقصی نقاط استان ،ایران و حتی گاهی از خارج از کشور برای بهره مند شدن از زیبایی خلقت الهی رنج سفر را بر خود هموار نکنند و با گامهایی بلند و برای صعود به تفتان یا همان چهلتن در مسیر نباشند.
کوهی که از سه قله ی اصلی و در کنار هم شکل گرفته ( ۱-ماده کوه که همان قله ایست که از بالای قله آن دهانه نسبتا بزرگی هست که از بخار گوگرد خارج می شود و وجه تسمیه تفتان که به گویش های محلی دپتان و تپتان نیز گفته می شود از همین گرفته شده است و اکثر کوهنوردان مقصدشان همین قله و دیدن این پدیده طبیعی زیباست در صورتیکه دهانه های کوچک و بزرگ دیگری هم هست که از آنها بخار و گاز سفید رنگی خارج می شود.
ولی متاسفانه بیشتر مردم وقتی به این قله میرسند شاید آنقدر خسته هستند که دیگر توان گشت و گذار در اطراف را ندارند تا همه زیبائیهای تفتان را ببینند. ۲-نر کوه قله ای در سمت چپ اما هیچگونه بخار گوگردی از آن بیرون نمی آید و اندکی پوشش گیاهی بیشتری دارد و در گذشته نه چندان دور چراگاه گله بزکوهی و کل بوده ۳- چهلتن که بعد از کمی راهپیمایی از روی ماده کوه به آن میرسیم و شاید مرتفع ترین نقطه قله باشد که بر روی آن آثاری و دیوار چینهایی هنوز هست که علاوه بر اینکه در مورد آن افسانه ها و داستانهای فراوانی وجود دارد حکایت از حضور مردم در گذشته نه برای کوهنوردی بلکه برای عبادت وبرگزاری مراسم مذهبی و تزکیه نفس به تفتان می آمده اند و چند شبی آنجا اقامت میکرده اند و بر روی همین کوه سنگی صیقلی و تقریبا سبز رنگ بوده بنام سنگ مراد و آرزوها که متاسفانه در همین سالهای اخیر سودجویان با این تصور که شاید بقایای یک شهاب سنگ یا سنگی قیمتی باشد آن را برده اند و تماشای طلوع خورشید در صبحدم ازافق از بالای این کوه واقعا دیدنی است.
امروزه هر روز مشتاقان و علاقه مندان فراوانی اعم از زن و مرد و از هر قشر عزم سفر به تفتان می کنند و اکثر بخاطر دیدن دهانه بزرگ خروج گاز و بخار گوگرد به ماده کوه صعود میکنند،در روزهای تعطیل و هنگام برف افراد بیشتری رهسپار تفتان می شوند. اما در اینجا میخواهم اندکی مسیر کوه و امکانات و مشکلات را بیان کنم . همه این افراد به دلایل گوناگون مسیر تمندان را برای این مهم انتخاب می کنند . و بعد از استراحتی کوتاه در اردوگاه زیبای دره گل در دامنه قله سفر را آغاز میکنند .
ابتدا از مسیر رودخانه پر آبی که بسیار سر سبز و زیباست و از قله سرچشمه می گیرد عبور و بعد از گذشتن از بلندیها و صخره ها آبشارهای و سربالایی ها و شیبهای تند و دیدن مناظر دیدنی از رویش گلها و بوته های زیبا که نه تنها در خاک بلکه در دل سنگ و صخره روئیده و مناظر چشم نوازی از قدرت خدا را به نمایش میگذارد و شاید بتوان صدای کبک و دیگر پرندگانی که کمیاب شده اند در تفتان شنید.
به جان پناه صبحه میرسیم،ابتدا یک ساختمان سنگی در دو طبقه ساخته شده که طبقه همکف با دو اتاق نسبتا کوچک و یک آشپزخانه است و طبقه دوم یک سالن عمومی با امکاناتی بسیار ابتدایی و ناچیز که گرچه جانپناهی برای نجات از سوز سرما و برف و باران است ولی از نظر بهداشتی و امکانات نه گنجایش کافی برای خیل کوهنوردان دارد و نه امکانات لازم که خستگی را از تن مسافران و کوهنوردان بیرون کند .
در مسیر قله وقتی نوشته ها روی تخته سنگها را میخوانی می بینی که اینجا از همه جای مردم ایران افرادی آمده اند و این مسیر را پیموده اند تا قله را فتح کنند و گر چه مرور زمان بعضی از این نوشته ها را کمرنگ کرده ولی نشان از حضور پر رنگ مردم ایران زمین در این مسیر دارد و خواندن همین نوشته ها به انسان امید و استقامت و آرامش روحی می دهد و تصور میکنی که با همه مردم وطن با اراده پولادین و مقاومتی ستودنی همسفر شده ایی .
اما متاسفانه شاید بدترین خاطره نبود امکانات مناسب برای گذراندن شبی در دامنه تفتان باشد . لازم به یادآوری است که چند سالی هست که ساخت بنای دیگری در کنار جانپناه قبلی ساخته شده و لی همچنان نیمه کاره و غیر قابل استفاده است،علیرغم اینکه خط انتقال برق به پناهگاه رسیده ولی به خاطر اشکال در خط بیشتر مواقع برق قطع است. و در کمی بالاتر در داخل رودخانه در فاصله ای بسیار نزدیک از دو نقطه دو چشمه از آب میجوشد که یکی گرم و داغ و دارای املاح گوگرد که گفته میشود برای بسیاری از بیماریهای پوستی مفید است و بسیاری به این هدف و شفای بیماریهای جلدی به تفتان می آیند و هدفشان صعود به قله نیست. و چشمه ای دیگر آبی شیرین و گوارا و خنک است که قابل شرب است که به صورت ثقلی لوله کشی گردیده .
ولی اگر برق به صورت دائم وصل شود میتوان هر دو آب را به پناهگاه انتقال داد و به صورت بهداشتی از هر دو آب استفاده کرد. سالهاست که صحبت از طرح گردشگری دغال در نزدیکی پناهگاه و حتی طرح بلند پروازانه تله کابین تفتان است ولی این طرحها هنوز در حد شعار است و اعتبارات لازم اختصاص نمی یابد. گرچه با اندکی توجه و دادن اعتبار لازم تحولی بزرگ برای استان و شهرستان خاش از نظر توسعه گردشگری خواهد بود.
اما آنچه فعلا ضرورت دارد تکمیل پناهگاه نیمه کاره است که به نظر میرسد به بوته فراموشی سپرده شده است تا مکانی مناسب برای مردمی باشد که جاذبه کوه آنها را به سمت کوه می کشد. ولی جاذبه تفتان آنقدر زیبا هست که حتی نبود امکانات و بی توجهی مسئولین نه تنها از تعداد دوست داران تفتان کم نمی شود بلکه هر روز بر تعدادشان افزوده می شود.
شاید بسیاری از مردم و مسئولین ما ندانند همین تفتانی که چنین مورد بی مهری واقع شده از پرآوازه ترین نامها در کشور همسایه پاکستان است و نام تفتان و چهلتن درهمه شهرها و حتی روستاها شناخته ترین نام برای مردم پاکستان است . و امید است که مسئولین روزی به دیدن تفتان و زیبائیها و جاذبه های بکر و منحصر به فرد آن بیایند و با تخصیص اعتبارات لازم در مورد پناهگاه و طرح گردشگری تفتان موجب رونق منطقه شوند . و ما شاهد آمدن هر چه بیشتر هموطنانی باشیم که از زندگی ماشینی و بی روح خسته شده و برای یافتن آرامش واقعی ولو برای یک روزهم که شده به بام کویر بیایند و احساس غرور کنند که ایران هر نقطه اش زیباست ولی تفتان چیز دیگریست .