از اصابت بالِ شاهین به جنوب استان سیستان و بلوچستان تا خسارات میلیاردی به زیرساخت ها
- شناسه خبر: 17881
- تاریخ و زمان ارسال: 30 آذر 1400 ساعت 20:35
- بازدید : 32 بازدید
- نویسنده: نویسنده
به گزارش بلوچ پرس، استان سیستان و بلوچستان با توجه به نوع اقلیم در شمال و جنوب در معرض آسیب بوده بطوری که باد ۱۲۰ روزه سیستان در شمال و پدیده مونسون در بلوچستان هر ساله خسارت زیادی به جا می گذارند، این استان با داشتن مرز آبی و اتصال به اقیانوس هند و آب های آزاد هر ساله طوفان های تند، حاره ای و چرخنده ای را کم و بیش در مرز ساحلی اش تجربه می کند، طوفان گونو بزرگترین طوفانی بود که به ساحل استان رسید و مردم همه ساله با خاطره گونو به استقبال طوفان های چرخنده و خطرناک می روند.
پس از آخرين هشدارهاي سازمان هواشناسي در سال ۱۳۸۶ مبني بر ورود توده هوای باران زا و ايجاد سيل در شهرستان چابهار، طوفان حاره اي گونو که مرکز آن اقيانوس هند بود با سرعت ۱۵۰ تا ۲۰۰ کيلومتر در ساعت به سمت ساحل چابهار حرکت كرده و ارتفاع امواج آب در بندرگاه چابهار را به ۴ متر رساند به همین خاطر شهروندان چابهاری برای در امان ماندن از این طوفان و ترس خسارات مالی و جانی به مناطق مسکونی منطقه آزاد چابهار که ارتفاع آن ها بالاتر از شهر چابهار بود پناه بردند، اما داستان به اینجا ختم نشد، بیشتر مناطق حوزه شهرستان چابهار و کنارک چندین روز با بی برقی مواجه بودند و خیلی از مناطق شهرستان دشتیاری که آن زمان جز شهرستان چابهار بود بدلیل نزدیکی به دریا و هم سطح بودن با آن متاسفانه به زیر آب رفت و خسارات مالی و جانی فراوانی به این مناطق وارد کرد.
پس از این طوفان امید بود که دست اندرکاران مربوطه با شناسایی تمام مشکلات در صدد رفع آن ها تلاش کنند تا شاهد وقوع چنین حوادثی آن هم با چنین خساراتی نباشیم اما متاسفانه آن چه که مدنظر بود صورت نگرفت.
و اما ۸ مهر ۱۴۰۰ بود که سازمان هواشناسی کشور خبر از نزدیک شدن طوفانی دیگر با نام “شاهین” به سواحل جنوبی کشور و در رأس آن سواحل دریای مکران از چابهار تا حوزه هرمزگان داد که متاسفانه انتشار اخبار ضد و نقیض در این مورد در فضای مجازی حساسیت شهروندان را نسبت به این موضوع بسیار کم کرده بود و تا حدودی طوفان شاهین را جدی نگرفتند و از سویی ستاد مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان بنا بر اعلام هشدار از سوی سازمان هواشناسی در ساعات اولیه تمامی ارگان های خدماتی و عملیاتی را در تمامی مناطق استان به حالت آماده باش درآورده بود.
خسارت ۱۶۷ میلیارد تومانی به زیرساخت های شیلاتی تا کشته شدن ۶ نفر در پی طوفان شاهین در جنوب سیستان و بلوچستان
معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات سیستان و بلوچستان گفت: طوفان حاره ای شاهین که از اقیانوس هند مهمان سواحل مکران بود حدود ۱۶۷ میلیارد تومان به زیر ساخت های شیلات استان سیستان و بلوچستان خسارت وارد کرده است که بیشترین خسارت وارده به حوزه شیلات در شبکه برق رسانی به اسکله های صیادی، جاده دسترسی، موج شکن و دیوار حفاظتی و حوضچه های اسکله های صیادی در شهرستان های کنارک، دشتیاری، چابهار و زرآباد بوده است.
عطاءالله رئیسی ادامه داد: علاوه بر آن تعداد ۳۰ قایق شکسته و ۱۲ فروند لنج بر اثر طوفان خسارت دیده اند به همین خاطر نیازمند راه اندازی اطفا حریق و ایمنی در بنار صیادی هستیم که می طلبد اعتبارات لازم جهت راه اندازی آن تخصیص داده شود.
رئیسی همچنین با اشاره به خسارات جانی طوفان اخیر شاهین افزود: بر اثر طوفان حاره ای شاهین و اصابت دو شناور صیادی، ۱۱ نفر دچار حادثه شدند که از این تعداد ۶ نفر نجات یافته و ۵ نفر دیگر نیز متاسفانه فوت شدند.
خسارت ۲۰ میلیارد ریالی طوفان شاهین به بناهای تاریخی جنوب استان سیستان و بلوچستان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان نیز با بیان اینکه طوفان حاره اخیر شاهین خسارت ۲۰ میلیارد ریالی به بناهای تاریخی جنوب استان وارد کرده است، افزود: با وجود برنامه ریزی های قبلی جهت تلاش برای کاهش خسارت ها، متاسفانه بخاطر تداوم بارش باران و همچنین وزش باد در طی روزهای استقرار طوفان در منطقه خسارت های جدی ای به برخی از بناها وارد شده است.
علیرضا جلالزائی اظهار داشت: بیشترین میزان خسارت شده مربوط به حوزه چابهار بوده که شامل قلعه پرتغالی ها، ساختمان های پست قدیم و گمرک، مقبره بی بی زینب و همچنین ساختمان قدیم فرمانداری چابهار می باشد.
خسارت ۱۴۳ میلیارد تومانی طوفان شاهین به راه های ارتباطی جنوب استان
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان سیستان و بلوچستان(ایرانشهر) گفت: طوفان حاره ای شاهین بیش از ۱۴۳ میلیارد تومان به راه های ارتباطی اصلی و فرعی جنوب استان خسارات وارد کرده است.
جلال الدین قادری بیان کرد: ۴۰۷ کیلومتر از راه های اصلی، فرعی و روستایی در حوزه تحت پوشش اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب سیستان و بلوچستان تحت تأثیر این طوفان قرار گرفته و خسارات جدی ای به آن ها وارد شده است.
بالغ بر ۴ میلیارد تومان خسارت مالی به تاسیسات و تجهیزات شرکت برق منطقه ای مستقر در جنوب سیستان و بلوچستان وارد شد
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان نیز اظهار داشت: در پی وقوع طوفان حاره ای شاهین در جنوب استان، بالغ بر ۴ میلیارد تومان خسارت مالی به تاسیسات و تجهیزات شرکت برق منطقه ای مستقر در جنوب سیستان و بلوچستان وارد شد.
علیرضا پرنده مطلق ادامه داد: وارد شدن آسیب جدی به ساختمان پست ۶۳ کیلوولت پسابندر چابهار، پارگی سیم فیبر نوری خط انتقال ۲۳۰ کیلوولت پلان- چابهار، آب بردگی پایه تیرهای خطوط فوق توزیع پسابندر و زرآباد از مهمترین خساراتی بوده که طوفان اخیر به زیرساخت های برق جنوب استان وارد کرده که مجموع خسارت های برآورد شده بالغ بر ۴ میلیارد تومان گزارش شده است.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز گفت: در نوار ساحلی جنوب فقط در چابهار ایستگاه هواشناسی داریم که متاسفانه در جریان طوفان حاره ای شاهین با مشکلات عدیده ای برای اطلاع از آخرین وضعیت جوی روبرو بودیم.
محسن حیدری اظهار داشت: اگر طوفان حاره ای جدیدی به سواحل جنوب استان سیستان و بلوچستان وارد شود، با وجود ضعف های فراوان تاسیسات و زیرساخت های همه دستگاه ها دچار آسیب می شوند.
حیدری ادامه داد: در چند سال پیش با پیگیری های سازمان هواشناسی و اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان مقرر شد سازمان بنادر نسبت به خریداری و تحویل سامانه رادار به هواشناسی اقدام نماید که به دلیل عدم واگذاری زمین این طرح تا به امروز متوقف مانده است.
زیرساخت های عمرانی استان سیستان و بلوچستان در طول سال های گذشته بصورت پانسمانی پس از هر بارش و باد ترمیم شده اند اما این کفاف اوضاع بسیار وخیم این زیرساخت ها را نمی کند و با هر باد و طوفانی قطعی ها و مسدودی های چند ساعته تا چند روزه در حوزه های راه، برق، تلفن و غیره برای مردم دور از انتظار نیست، خوشبختانه مسئولین کشوری و استانی در شعار از وعده های بی حد و مثال برای این استان می گویند اما متاسفانه زیرساخت ها کماکان نگران کننده می باشند.
جاده های استان فاقد استانداردهای اولیه بوده و علاوه بر یک بانده بودن و عرض های بسیار نگران کننده این جاده ها، نبود شانه های خاکی مناسب تصادفات جاده ای را بیش از حد معمول کرده و با کمترین بارش باران از حالت عادی خارج می شوند.
به جرات می توان گفت بیشتر دکل های مخابراتی جنوب استان فاقد یو پی اس بوده و با هر قطعی برق، آنتن نیز قطع می گردد که با توجه به درآمد میلیاردی اپراتورها و مخابرات این خیانتی آشکار به مردم می باشد، خطوط فیبر نوری که متصل کننده ارتباط مخابراتی بین شهرها می باشد هنوز بصورت زمینی تعریف نشده و باد و باران همواره عاملی در قطعی ارتباطات می باشد.
ظهر روز ۱۱ مهر ۱۴۰۰ یعنی ۳ روز پس از اعلام اولین هشدار مبنی بر ورود سامانه بارشی جدید و طوفان حاره ای شاهین به استان سیستان و بلوچستان و فعالیت این سامانه در این حوزه، مسئولین سازمان هواشناسی از تغییر مسیر توده اصلی این طوفان به سمت کشور عمان خبر دادند که بنا بر اعلام رسانه ها شدت آن در این کشور چندین برابر بیشتر از جنوب ایران بوده و خسارات زیادی بر جای گذاشته است، با این حال با اعلام میزان خسارات مالی و جانی طوفان اخیر در جنوب استان سیستان و بلوچستان از سوی مسئولین مربوطه و همچنین زیرساخت های بسیار ضعیف عمرانی، این بحث پیش می آید که فقط بالِ شاهین به جنوب استان اصابت کرد که این همه خسارت در پی داشت و اگر خود شاهین اصابت می کرد سرنوشت جنوب استان چه می بود!؟